Extra vän

Extra vän

En Extra vän


När man som förälder får besked om att ens barn har drabbats av cancer vänds världen upp och ner. Oavsett om man har familj och vänner runtomkring sig förstår de inte vad man går igenom på samma sätt som en annan förälder som varit i samma situation och kommit en bit in i behandlingen alternativt har ett barn som är färdigbehandlad. Att kunna utbyta erfarenheter med varandra om såväl barnets tillstånd som hur vardagen förändras och hur man hanterar den nya vardagen för det sjuka barnet, syskon och sig själv som förälder samt relationerna till omgivningen är väldigt värdefullt för många.Genomförande

Föräldrar som är en bit in i sitt barns cancerbehandling eller vars barn är färdigbehandlade får anmäla sig om de är intresserade av att paras ihop med en annan förälder vars barn nyss drabbats av cancer. I första hand försöker vi para ihop föräldrar med samma typ av cancer men om det inte är möjligt utgår vi istället från barnets ålder. 

 

Kontakten kan genomföras på det sätt som passar båda parter bäst. Det är upp till var och en av de som paras ihop hur utbytet blir. Det viktigaste är att det uppstår ett förtroende mellan parterna och om ni känner att det inte fungerar med personkemin så kan AjaBajaCancer alltid kontaktas för att försöka göra en ny matchning. Vi kommer även att återkoppla till båda parter en kort period efter matchningen för att följa upp hur det går.Målsättning

Föräldrar till barn som drabbas av cancer ska veta att om de vänder sig till AjaBajaCancer kan de få kontakt med en annan förälder till ett barn med cancer. Det underlättar tillvaron och föräldrar ska inte själva behöva leta reda på andra föräldrar genom sociala medier om man inte vill det. Många föräldrar som har gått igenom stora delar av behandlingen eller är färdiga vill dela med sig av sin kunskap till andra som hamnar i samma situation och då är detta ett bra sätt att göra det på.Erfarenheter

När Ellinors son drabbades av Leukemi skrev hon i ett forum på Facebook för att få kontakt med andra föräldrar som varit i samma situation. I samband med inlägget fick Ellinor kontakt med Tove vars dotter hade ett år kvar av sin behandling för Leukemi. De skrev först till varandra och träffades därefter på avdelningen. Kontakten har varit otroligt värdefull för Ellinor som tidigt fick en kontakt med en annan mamma som visste vad de gick igenom när familj och vänner fanns där som ett stöd men aldrig riktigt kunde förstå vad de gick igenom.

 

Sedan hösten 2017 har Ellinor och Tove regelbunden kontakt avseende allt från sina barns mående till förhållandet till sina partners och omgivningen. Hur gör man med förskolan? Hur mycket är det rimligt att barnet tittar på Ipad eller TV? Hur påverkas relationen till sina vänner? Det är några av frågorna de pratat om under den här tiden och där en bekräftelse på att inte vara ensam med dessa frågor varit skönt att få bekräftad. 
Intresseanmälan

Är du intresserad av att bli en extra vän till en förälder som nyligen drabbats av ett barncancerbesked? Eller behöver du som precis kastats in i mardrömmen någon att prata med? För att påbörja en matchning var vänlig och fyll i informationen nedan:


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dessa uppgifter kommer endast AjaBajaCancers medarbetare ha tillgång till och vi kommer inte delge informationen till någon annan än den personen som ni matchas med. För att samtycka till detta kommer vi maila en samtyckesblankett för e-signering. Vi behöver detta samtycke för att uppfylla de lagar och regler som finns om personuppgifter och för att vi ska få spara dem på detta sätt.


Efter att formalia är klar hoppas vi att kunna matcha ihop dig med en annan förälder. Hör gärna av dig vid frågor eller synpunkter.