Tove Malm

Tove Malm

Grundare av Ajabajacancer

Min historia


Jag heter Tove Malm och är en av grundarna av Ajabajacancer. Jag ser mig själv som en vanlig person som arbetar, pusslar med vardagslivet och planerar semestrar. En som har drömmar och mål som man hoppas kunna förverkliga en dag. I vår familj är vi fyra stycken, jag, en pappa och två tjejer. En katt har vi med och en objuden gäst som vi inte gillar, men den är där ändå. Hela tiden och överallt, i alla våra pussel, planeringar, jobb och semestrar som är lite begränsade. Men på ett ställe får den får aldrig vara med och det är i våra drömmar.


I maj 2016 drabbades vår minsta tjej av Leukemi efter en längre tids infektioner som vägrade ge sig. Att få ett besked som det var det värsta som kunde hända. Hela livet förändras på en sekund och blev aldrig sig likt igen. Cancer är något som förändrar hela familjen, det är något som inkräktar och begränsar barnen för lek och äventyr.


Jag minns att när vi åkte in till sjukhuset den där lördagen i tron om att antibiotika skulle göra vår tjej frisk, inte att det var en livshotande sjukdom som tagit över.

Första gången jag gick ut från sjukhuset på riktigt, på väg hem med alla i familjen, hade det blivit sommar. Vi satt i bilen på väg hem och förvånades över hur grönt det var ute. Hade allting fortsatt rulla på när vi var där inne? I min värld hade allt stannat. En sådan här omvälvande situation påverkar och förändrar en på ett sätt som man inte kan påverka, jag är tacksam för den person jag är idag.


Att kunna förändra och påverka små saker som kan kännas jättestora för någon annan. Att kunna göra tillvaron lite enklare när man är på sjukhus. Att få bidra till att forskningen går framåt. Det är något som jag vill göra och därför har Ajabajacancer kommit till.


“Vi ska upp på onkologen. Det måste göras ett benmärgsprov sa läkaren på akuten. Men hon måste fylla på blod och trombocyter först. Varför ska vi göra det? Det stod helt still i huvudet på mig. Jag vet varför man gör ett benmärgsprov, hoppades mest på att hon skulle säga något annat.

Det är för att utesluta leukemi. Sa hon bara sådär. 

Kände illamåendet vällde upp, men höll tillbaka för vi satt 5 st i ett pyttelitet rum och åt hamburgare. Man bet ihop för sina små som inte hade någon aning om hur läskigt det var”.


“Dom små åkte sängvagn upp till onkologen och tyckte det var jättekul. Jag kommer inte riktigt ihåg hur vi kom dit men har i efterhand förstått var vi gick. Vi blev tilldelade ett rum och dropp kopplades upp, hon var nästintill tom allt. Det var ganska sent.  Det hade gått 14 timmar sen vi kom in. Mitt lilla hjärta var orolig och hade ont, jag fick inte lämna hennes sida.

Den natten låg jag i samma säng med mitt lilla knyte och försökte sova. Så mycket som snurrade i ens huvud. Mitt barn har kanske cancer! Varför då? Hon är 2 år och 3 mån. Den busigaste och gladaste sprallisen som finns.” Namn: Tove Malm

Yrke: Visual Merchandiser

Bosatt: Österåker